Follow by email

woensdag 24 september 2014

Dag 55, woensdag 24 september: Saint-Jean-Pied-de-Port - Roncesvalles

Vandaag overdag niks geschreven, daarvoor waren de rusten te kort.
 
Maar eerst gisteravond. Omdat ik hier twee nachten slaap kun je zien dat geen dag gelijk is hier. Theo vertelt hoeveel hij heeft gedaan, zeggen 2 dames: ‘dan hebben wij meer gedaan’. Ja! Maar wel 6 jaar er over gedaan! Maar desondanks was het weer gezellig.
 
Vanmorgen ging de eerste om 5.30 uur het bed uit. Proberen ze ook nog zachtjes te doen. Mijn wekker gaat een uur later en rustig aan pak ik alles weer bij elkaar. Als de klok half acht slaat loop ik Saint-Jean-Pied-de-Port al uit. Het begint pittig. Volgens mij het pittigste stuk van de dag, 5 km klimmen.
 
 
Een Italiaan haakt bij mij aan als ik hem inhaal en we maken een korte stop. We stappen weer vrolijk door. Het wordt wat frisser door de wind en als we bijna 14 km hebben afgelegd wil ik een langere stop houden. Hij gaat door, ik haal hem wel weer in zegt hij. Het is hem te koud door de wind. Bij mij wordt het ook een korte stop.
 
 
 
Ik heb snel mijn vest aangetrokken en ben weer verder gegaan. Als ik ergens, geen benul van tijd of afstand, 3 Duitsers achterop loop stoppen zij op een mooi punt. Uit de wind en net geen mist meer. Omdat het zo mistig is, een zicht van zo’n 10 meter, merk ik nauwelijks dat ik Spanje binnenloop.
 
 
 
 
Twee wel heel bekende Spanjaarden wijzen mij op de grenspaal.

Zij bieden mij ook aan om in november mee te varen naar Nederland, dat moet ik nog maar even zien.
 
 
 
 
 
 
 
 
Het hoogste punt merkte ik ook nauwelijks op, soms hoorde je mensen praten  maar je zag niks. Dan krijg je na klimmen natuurlijk ook dalen, 25% naar beneden wordt voor gewaarschuwd. Dan moet ik nog 5 km. Gelukkig is niet alles zo stijl. Over een stenen en keien pad loop ik het bos door. Dan kom ik het bos uit en zie dit.
 
 
Om 13.15 uur ben ik daar bij het klooster in Roncesvalles. Ik ga mijn stempel halen en krijg een nummer voor een bed. Dan moet ik wachten tot 14 uur net als de mensen die om 5.30 uur opstonden. Na de douche ga ik de boel even verkennen. Kom ik Serge en Elisabeth weer tegen, vandaag tijdens het lopen ook al, samen gaan we wat drinken. Daarna nemen we weer afscheid. Voor hen zit het er nu op. Zij nemen de bus terug naar Saint-Jean-PdP. Veel mensen die ik vandaag gesproken of ingehaald heb tref ik ook in het klooster.
 
 
 
Nu heb ik vandaag weer bordjes met daarop de afstand tot Santiago-de-Compostela gezien, welke is nu de juiste? 765 of 790 zoals de laatste zegt?

 
 
 

 
Voor jullie heb ik ook even een foto van een infobord gemaakt. Dan weten jullie waar ik morgen loop, mocht je willen aanhaken.
Morgen ga ik in ieder geval naar Larrasoaña, dat is 27 km verder. Misschien beslis ik dan alsnog om toch nog wat verder te gaan, maar dat zien we dan wel weer.

3 opmerkingen:

 1. Allemachtig Hein, wat heb jij dat snel gedaan zeg. In vijfeneenhalf uur naar Roncesvalles!! En ook nog vrij mistig! Jammer, jammer, want de vergezichten zijn zó mooi! Ben benieuwd met hoeveel pelgrims je in de nieuwgebouwde refugio slaapt. Heb je het oude gebouw gezien, waar de pelgrims eerst sliepen? Daar heb ik geslapen met 100 man in één ruimte, zonder ramen, ijzeren stapelbedden en 's nachts om 4 uur al geritsel van plastic zakken, enz. van die vroege vogels, die dan in het pikdonker op route gaan en vaak de pijlen missen. Jij bent verstandiger, hi, hi! Grappig die Zwarte Pieten! Ze zijn nog ècht zwart, houen zo! Je gaat dus misschien nog wel verder dan Larrasoana. Ben benieuwd waar je morgen stopt. Het lezen van je blog is echt genieten hoor! Blijf het knap vinden, dat je daar steeds de tijd voor vindt en ook neemt om ons bij te praten. Alle goeds weer. Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. (H)ola Hein,
  Nu begint de "echte" camino, maar niet heus ;)
  Hoe waren de kuitenbijters van vandaag?
  Ik heb weer genoten van je verhalen en neem die Pieten maar mee naar hier. We kunnen nog wel een paar gebruiken. :)
  Buen Camino
  Groetjes Liana

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kaart is vandaag aangekomen. Pakketje nog niet. Maarre...ik had er alle vertrouwen in dat je zover zou komen! Dikke tuut.

  BeantwoordenVerwijderen