Follow by email

zondag 21 september 2014

Dag 52: zondag 21 september: Orthez - Saint-Palais

Weer heerlijk gegeten. Op het moment dat ik daar mee bezig was kwam de kassier langs om het geld in ontvangst te nemen en een stempel te zetten. Zij ging net weg, en daar kwamen Serge en Elisabeth ook aan. Zij hadden vandaag een etappe van 40 km. Nog weer later komt er ook nog een fietser bij, dan zit het vol. Er zijn 6 bedden.

 
Vanmorgen weer vroeg dag. Om 6 uur is iedereen eruit en dan ziet een ontbijttafel er zo uit. Het heeft vannacht geregend en het is lekker afgekoeld maar toch start ik met de korte broek aan.Om 7.30 uur ben ik de stad, of moet ik zeggen dorp, via deze oude brug uit. Er is druk verkeer de stad uit, veel auto's met fietsen achterop.
Even later kom ik pijlen tegen die wat verwarring geven.

Als ik in Lanneplaà ben weet ik dat de fietsers en lopers daar starten voor een tocht. Om 9.30 uur heb ik mijn eerste rust in L'Hôpital-d'Orion. Daar is ook een rust voor de mountainbikers, waar ik mooi gebruik van maak.


 
Onderweg krijg ik deze jongens in het vizier en heb eerst een plaatje geschoten voordat ik achter een boom ben gekropen.

Ook de Jacobsgrenspalen kom ik nu veel tegen.

De klimmen zijn weer lekker pittig en om 11.30 uur neem ik weer even de tijd voor een rust, nog 4 km tot de tweede etappe.
Omdat het weer goed mee werkt vanmorgen, het is wat bewolkt en het stapt lekker weg, besluit ik om er nog wat achteraan te plakken.


 
 
Om 13 uur heb ik Sauverterre-de-Béarn al achter mij gelaten. Om bij die kerk te komen moest ik wel 175 treden nemen. Een paar kilometer verderop maar weer een stop, deze keer weer een half uur en lekker in de schaduw.


Dan denk ik dat ik Wiel B. hoor, maar nee, het zijn een aantal koeien die ook zo'n bel hebben. Na deze rust komt de zon er weer goed door.
Dus nog maar een ruime rust in Suhast bij de kerk. Hier is een wc en ik kan de fles bijvullen met vers water. Ook mijn hoofd maar even gewassen, dat is ook lekker fris.Dan is het nog 5 km doorstappen naar Saint-Palais waar ik om 16.45 uur bij de Fransicaner gite ben. Voordat ik hier ben mag ik eerst nog een 2 km over een, ja echt, oude spoorbaan. Maar voor de afwisseling hebben ze er ook wat rek en strek stokken neer gezet. Nou, mij niet gezien! Ik heb genoeg oefening gehad vandaag.

Diverse keren heb ik zicht op de Pyreneeën. Dan denk ik over welke van die bulten moet ik heen?
Vandaag in ieder geval weer 40 km weggestapt, morgen 32 km naar Saint-Jean-Pied-de-Port. De reservering voor een slaapplek is gedaan dus maar hopen dat het goed gaat. Frankrijk wordt steeds kleiner.

De Fransen zeggen: 'als je Pyreneeën niet ziet regent het daar, zie je ze wel dan komt er regen'. We gaan het beleven.

Spreuk van de dag:

'het eindpunt kan nooit zo interessant zijn
als de reis er naar toe'.

Peter C. veel beterschap toegewenst!

5 opmerkingen:

 1. zo'n man zonder bovenstukje aan het ontbijt vind ik toch niet helemaal netjes. Maar ja, misschien is het daar gebruikelijk?.
  ik hoop dat het je eetlust niet bedorven heeft:)
  Je hebt vandaag flink wat km afgelegd, zeg! De benen doen het dus goed. geweldig.
  Ook vind ik het bijzonder dat je iedere dag zo'n mooi verslag kunt maken. En dan ook nog 1 keer per week in het duits. Kost dit je niet heel veel tijd??Wanneer doe je dit meestal? Als je net op je overnachtingsplaats bent aangekomen en gedoucht?
  Hein , morgen weer succes.
  gr Nadine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Albert en Meintsje22 september 2014 om 10:13

  Wij zaten ook al even te kijken of die man sowieso wel wat aan had. Misschien heeft hij maar heel weinig kleren mee en wast het meteen na aankomst? Je gaat lekker Hein, hou je lijf wel goed in de gaten! We zijn hier geschrokken van Peter C, dit is gewoon domme pech! Maar je kunt zo wat krijgen natuurlijk. Volgens ons red jij het makkelijk! Mooie verhalen maak je, natuurlijk worden de lid- en voegwoorden etc. wat geperfectioneerd door je vrouw die er een prachtig afgewerkt stuk van maakt! Complimenten!! Komend weekend doen we de Tocht om de Noord, zien of we weer een 'Heinmoment' kunnen doen. Voor ons de laatste langere afstanden voorlopig, we gaan dan weer 25-ers lopen. Hein...lekker doorlopen, geniet ervan, deze tocht heeft invloed op je kijk op het leven als we het goed begrepen hebben van LZ! We blijven je volgen! Bon Voyage!! groetjes Meintsje en Albert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hein jonge, wat leg jij lange afstanden af per dag!! En dan ook nog met de nodige klimpartijen, mooie dingen bekijken en rustpauzes. Goed, dat je dat doet, want anders hield je het niet vol. Jij hebt lekker gegeten, nou wij ook!! Op Zwarte Haan gisteravond (21ste dus).Het stormde behoorlijk!! En het is hier nu weer een stuk kouder. Stuur maar even wat warmte hierheen!!! Woensdag laatste middag wandelmarathon WIK. Wordt weer gezellig met zó veel bekenden! En Liana jarig die dag en ook van de partij. Zullen even voor haar zingen, hi, hi! Vandaag bereik je dus als alles volgens jouw plan verloopt Saint Jean door de Jacobspoort. En dàn......de P:yreneeën over. Hoop, dat je dan helder weer hebt met een zonnetje. Dan zie je heel in de verte het gouden kroontje van het Mariabeeld schitteren in de zon. En dan is de tocht zó overweldigend mooi! Fijn, dat je zó geniet, want dat lees ik in je verhalen. Weer mooie Camino-dagen gewenst. Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Hein, Loop niet te hard, je komt daar voorlopig niet weer. Dus geniet ervan. Leuk die foto van Orthez, wat een leuk onderkomen hè. O, en vergeet niet onderweg het e.e.a. te bekijken. Die bergen vallen best wel mee. Gewoon achterom kijken wat je al gelopen hebt. Groetjes en bon courage (voor de laatste keer in het frans). Liana

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Hein.
  Nou dat gaat super of niet. St jean Pied de Port is een aanrader om een dag te blijven/rusten. En dan Spanje, helemaal geweldig. Goede voortzetting en neem de tijd. Net als Liana: zo vaak kom je daar niet!!!!
  Buen Camino.
  Henk en Joke, Akkrum.

  BeantwoordenVerwijderen